Destinatii populare TEZ TOUR:
  • toate destinatiile
  • All inclusive
  • Exotice
  • Explorare
  • Familie
  • Iarna
  • Plaja
  • Ski
  • Summer
img

15 mancaruri traditionale pe care trebuie sa le incerci in Turcia

Bucataria turceasca se deosebeste de altele printr-o explozie de gusturi si ingrediente, toate combinate intr-un stil unic si patrunzator! Daca ti-ai propus sa vizitezi Turcia in urmatoarea ta vacanta, atunci iata nu mai putin de 15 recomandari de retete pe care sa le incerci alaturi de bauturile traditionale ce vor aduce un plus de savoare meniului!

Gastronomia turceasca, un deliciu pentru toate gusturile

Gastronomia turceasca ofera gurmanzilor retete condimentate, ideal a fi incercate atat intr-un sejur deosebit, cat si gatite pentru alimentatia de zi cu zi! Aceasta mosteneste in special bucataria otomana, avand influente diverse din Balcani, Orientul Mijlociu si Asia Centrala. 

Printre cele mai populare ingrediente regasite in deliciile turcesti se afla legume precum fasolea, vinetele, ardeii, rosiile, ceapa, lintea, usturoiul, dar si fructe. La capitolul carne, vei intalni doar pui, vita si peste, iar la condimente/verdeturi numarul este considerabil: patrunjel, chimen, menta, oregano, ienibahar, scortisoara, baharat, nucsoara, cat si alte arome orientale.

Delicii culinare turcesti

Doner kebab

Kebabul este un deliciu care poate fi achizitionat nu doar in excursiile tale in Turcia, dar chiar si in Romania si in alte tari deoarece este indragit in orice colt al lumii! Cu toate acestea, daca vrei un kebab autentic, atunci viziteaza Turcia! Kebabul este un preparat culinar originar din Orientul Mijlociu, mostenit de la otomani, iar drept ingredient principal este carnea de berbec sau miel. In prezent, s-ar putea sa gasesti si kebab cu carne de vaca si pui, iar in alte tari chiar si de porc.

Dolma

Chiar daca numele ti se pare strain, forma acestui deliciu turcesc iti va aduce doar amintiri placute si gustoase din copilarie! O dolma poate fi comparata cu sarmaua romaneasca pe care o degusti an de an cel putin in perioada sarbatorilor de iarna. Umplutura acesteia are, totusi, o baza variata de legume: rosii, ardei, ceapa, dovlecel si vinete. Unele sarmale turcesti sau Dolma pot contine carne, pe cand altele nu; si, ca la noi, ele pot fi invelite cu frunze de vita-de-vie sau cu varza.

Cag kebab

In gastronomia tuceasca, vei intalni mai multe tipuri de kebab care mai de care mai apetisante, iar Cag kebab nu face exceptie cu siguranta! Acesta este traditional din Oltu, Erzurum, ajungand rapid in topul celor mai bune bucatarii si preparate culinare. Ce are special aceasta reteta? Carnea. Aceasta trebuie sa fie doar de miel sau de ied si gatita la foc de lemne dupa ce a fost infipta in frigarui.

Supa Ezogelin

Supa Ezogelin are un gust deosebit, dar si o legenda care merita auzita! In functie de zona pe care o vizitezi in Turcia, vei intalni cateva diferente de gust si ingrediente adaugate. In general, aceasta contine linte rosie, bulgur, orez, rosii, ardei, ulei de masline si menta uscata. Are o textura groasa si consistenta, asemenea unei supe crema si poate fi servita cu crutoane. 

Daca ar fi sa traducem numele supei, ati afla ca Ezogelin inseamna Mireasa Ezo. Nu e de mirare, asadar, ca este considerata si „supa miresei”. Conform povestii, Ezo a fost o femeie care incerca sa-si cucereasca soacra cu mancare, ajungand sa creeze aceasta reteta delicioasa. Daca a reusit sau nu sa-si cucereasca soacra nu se stie, insa cert e ca si in prezent aceasta supa traditionala turceasca este servita viitoarelor mirese si nu numai in numeroase restaurante din orasele din Turcia!

İnegol koftesi

Inegol koftesi sunt chiftele turcesti, insa nu te lasa pacalit de aspectul lor. Obisnuit cu bucataria romaneasca, Inegol koftesi iti vor parea mai mult niste mititei si nu chiftele fiindca au forma alungita si nu sferica. Inegol Koftesi sunt facute dintr-un amestec de carne de vita si oaie, fara niciun condiment si sunt gatite la gratar.

Ciorba Tarhana

O ciorba autentic turceasca este Tarhana, bogata in ingrediente satioase si gustoase deopotriva. Desi, poate, la prima inghititura ti se va parea atipica, vei prinde gustul deosebit in scurt timp. Ciorba este obtinuta prin framantarea fainii de grau, cu iaurt, drojdie, rosii, ceapa, usturoi si ardei si, bineinteles, condimente locale. Este o ciorba ce poate fi preparata rapid, fiind servita in restaurantele hotelurilor din Turcia si in diverse alte localuri, indiferent de sezon.

Lahmacun

Toata lumea stie de celebra pizza italiana, dar hai sa incerci si pizza turceasca in sejurul tau! Lahmacun este facuta dintr-un blat foarte subtire peste care se pun carne tocata de ied, miel, pui sau vita, diferite legume (rosii, ardei, usturoi etc.), condimente si ierburi aromatice. 

Kumpir

Kumpir sau celebrul cartof umplut este o reteta traditionala ce iti va incanta papilele gustative asa ca trebuie sa o incerci in sejurul tau din Turcia. Pentru cele mai bune experiente si recomandari, apeleaza la un turoperator cu experienta, asemenea TEZ TOUR

Iar daca vrei sa stii de ce este atat de faimos kumpirul, iata ce contine: cartofi, castraveti murati, masline, branza, unt, porumb, ceapa si diverse condimente si ierburi. Kumpir este considerat mai degraba o gustare decat un fel principal de mancare, insa cu siguranta este satios! In Turcia, vei putea cumpara un astfel de preparat de la standurile stradale si nu numai. 

Menemen

Daca esti in cautarea unui mic dejun care sa-ti ofere un boost de energie, sa fie satios, copios si, bineinteles, autentic, viziteaza un restaurant traditional turcesc si comanda celebrul mic dejun cu menemen! Mancarea este preparata asemenea unei omlete si contine: oua, ceapa, rosii, ardei grasi, masline, carnati etc. Reteta poate fi mancata pe paine sau simpla, alaturi de o cafea sau un ceai.

Kisir

O reteta delicioasa ce poate fi servita drept fel principal sau garnitura este salata kisir, cu ingrediente precum bulgari fini de grau, rosii, usturoi, patrunjel, menta si alte condimente si ierburi. In functie de restaurantul ales, ingredientele pot fi diferite, insa baza preparatului este graul. In foarte multe locatii, vei intalnit semintele de rodie drept un alt ingredient esential.

Dulciuri turcesti

Baklava

Nu ai gustat cu adevarat Turcia pana nu ai incercat macar un sortiment de baklava turceasca, satioasa si lipicioasa de iti vei linge degetele! Baklavaua este facuta din foietaj, nuca, miere, adesea umpluta cu diferite sortimente de nuci, dar mai ales cu fistic. Baklavaua este un desert turcesc foarte popular si in Romania, Grecia, Egipt etc., insa trebuie sa gusti preparatul chiar la el acasa!

Lokum

Lokum sau asa cum il stie majoritatea „rahat turcesc” sau „turkish delight” este o gustare facuta cu foarte multe ingrediente: diverse sortimente de nuci, fructe, apa de trandafir si alte arome, toate inconjurate intr-o gelatina gustoasa. Daca la noi e mai mult ingredient in cozonac, in Turcia, este cu totul o alta traditie. Acolo, rahatul este servit dimineata alaturi de o ceasca de cafea si apa rece.

Kazandibi

Kazandibi este un alt desert turcesc pe care trebuie sa-l incerci in sejurul din Turcia, fie ca vizitezi Istanbul, Izmir, Ankara, Bodrum, Antalya sau alte regiuni! Reteta este, de fapt, un fel de budinca de lapte caramelizat. Aceasta este arsa mai puternic pe-o parte, si i se adauga zahar, unt si esenta de vanilie. 

Asure

Asure sau Budinca lui Noe este un desert de origine turceasca fiind considerat una dintre cele mai vechi gustari. Conform legendei, Asure a fost preparat de profetul Noe dupa ce a ajuns cu bine pe uscat, la muntele Cudi. Asure contine arpacas, naut, fasole, nuci, alune, caise, smochine, stafide si diferite esente dulci si aromate.

Kunefe

Kunefe sau cataif cu branza este o reteta de desert pe care o poti face chiar si tu in bucatarie, insa de ce sa nu te bucuri de gustul dulce si autentic al retetei chiar in Turcia? Kunefe este un desert ce se serveste cald, fiind preparat din branza de vaci,  unt, cataif, zahar, suc de lamaie si fistic.

Bauturi turcesti

Bauturile turcesti traditionale sunt raspandite in intreaga lume, acestea fiind preparate intr-un stil unic. Chiar daca nu exista ingrediente specific turcesti, ele se potrivesc de minune atunci cand sunt servite cu felurile principale, supele, garniturile si deserturile mentionate anterior. 

Printre cele mai populare se afla cafeaua turceasca - preparata la nisip, cu un gust puternic, greu si neaparat caimac, cay - sau ceai, in special negru, dar si de hibiscus sau alte fructe si, bineinteles, faimosul ayran - o bautura rece si sarata asemenea unui iaurt.  

Daca deja ai cautat mancarurile oferite pentru a vedea de ce ingrediente ai nevoie si cum se prepara acestea, noi iti recomandam sa le incerci mai intai pe cele preparate autentic, chiar in Turcia! Prinde ofertele early booking si last minute pentru cazare si transport alaturi de TEZ TOUR si bucura-te nu doar de o gastronomie vasta si plina de istorie, ci si de o cultura impresionanta si obiective turistice deosebite!

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept