Destinatii populare TEZ TOUR:
 • toate destinatiile
 • All inclusive
 • Explorare
 • Familie
 • Iarna 2021/2022
 • Plaja
 • Ski
 • Summer
RO

Important de stiut


Atenționare COVID-19

 
 

STARE DE URGENȚĂ: restricții de deplasare

Pe fondul creșterii incidenței cazurilor de COVID-19, o parte din restricțiile impuse la data de 10 ianuarie 2021 la nivel național rămân în vigoare (obligația de a obține o autorizație personală prin SMS pentru deplasările pe plan intern între orele 5.00-21.00, limitate la 2 ieșiri pe zi timp de maxim 3 ore fiecare și limitarea/interzicerea deplasărilor (curfew) între orele 23:00 - 5:00).

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 1 martie 2021, pe aeroporturile din Larnaca și Pafos serviciile de transport de pasageri se vor desfășura conform „Planului de acțiune pentru reluarea treptată a zborurilor și redeschiderea aeroporturilor".

Condițiile aplicabile călătorilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate în patru categorii, respectiv:

 • Categoria verde (state considerate cu risc scăzut; din 1 martie 2021, pasagerilor nu li se mai solicită testul negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiind totodată exceptați de la măsura autoizolării): state din spațiul Schengen: Islanda; state terțe: Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Arabia Saudită.
 • Categoria portocalie (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie). În această categorie sunt incluse: state membre ale Uniunii Europene și/sau din spațiul Schengen: Irlanda, Portugalia. State terțe: Republica Populară Chineză (inclusiv Hong Kong și Macao), Republica Coreea, Thailanda.
 • Categoria roșie (state considerate cu risc ridicat), pentru care sunt obligatorii:

A. condiții generale pentru călători, indiferent de cetățenie, care vin dintr-un stat inclus în categoria roșie sau au locuit în ultimele două săptămâni într-un stat din categoria roșie - plecarea poate fi și dintr-un stat inclus în categoria verde sau portocalie, sau înainte de a sosi în Cipru au escală pe un aeroport aflat într-un stat din categoria roșie:

1.  prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie și încărcarea rezultatului, anterior călătoriei, pe portalul Cyprus Flight Pass - Login;

2. efectuarea celui de-al doilea test RT-PCT, pe cheltuială proprie, la sosirea pe aeroport - costul testului este de 30 euro pe aeroportul din Larnaca și de 32 euro pe aeroportul din Pafos, rezultatul va fi furnizat în 3 ore prin SMS;

B. condiții pentru care pot opta anumite categorii de călători (cetățenii ciprioți și membrii de familie (soț/soție de cetățenie străină și copiii lor minori), rezidenții legali și posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu):

1. efectuarea unui test molecular tip RT-PCR pe aeroport;

2. autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 72 ore;

3. efectuarea unui al doilea test tip RT-PCR la finalul celor 72 ore de autoizolare, ieșirea din autoizolare fiind permisă doar dacă rezultatul este negativ;

4. trimiterea rezultatului la adresa de e-mail: [email protected].

În categoria roșie sunt incluse: state membre ale Uniunii Europene și/sau din spațiul Schengen: România, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Regatul Țărilor de Jos, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria; alte state europene: Andorra, Monaco, San Marino, Vatican; state terțe: nu este cazul. 

 • Categoria gri: state terțe: 1. intrarea în Republica Cipru este permisă în baza unui permis special pentru anumite categorii de călători: 27022021_epidemiological_assessmentEN.pdf (pio.gov.cy), 2. Este necesară prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie sau efectuarea unui test la sosirea în Republica Cipru, măsură valabilă pentru anumite categorii de persoane. 3. Se instituie măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile sau pentru 10 zile, dacă se efectuează un al doilea test tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, iar rezultatul este negativ. În această categorie sunt incluse:  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Iordania, Liban, Egipt, Belarus, Rwanda.

 

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass - Application Process. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. Copiii cu vârsta de sub 12 ani sunt exceptați de la măsura efectuării testelor tip RT-PCR. Toți călătorii trebuie să aplice pentru autorizația Cypriot Flight Pass (autorizația pentru minori va fi completată de părinți/reprezentantul legal).

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să călătorească în Republica Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice a operaționalizat un Call Center pentru furnizarea de informații cu privire la  autorizația de călătorie CyprusFlightPass, numărul de telefon:  +357 22 285 757 (cu program de luni până duminică între orele 08.00 – 20.00, ora României). Solicitările pot fi adresate și în scris prin intermediul platformei online: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

Persoanele care sosesc din state incluse în categoria roșie sunt supuse unei testări pe aeroport, pe cheltuială proprie. Costul unui test este de 30 euro pe aeroportul din Larnaca și de 32 euro pe aeroportul din Pafos, iar rezultatul va fi furnizat în 3 ore prin SMS. În situația în care rezultatul este negativ, călătorii sunt exceptați de la măsura autoizolării.

Cetățenii ciprioți (soț/soție de cetățenie străină și copiii lor minori), rezidenții legali în Republica Cipru și diplomații pot opta să nu efectueze testul tip RT-PCR cu 72 ore înaintea călătoriei, însă vor fi testați pe aeroport, cu suportarea personală a costurilor. De asemenea, au obligația de a rămâne în autoizolare, la adresa declarată, pentru o perioadă de 72 ore și să efectueze, pe cheltuială proprie, un al doilea test molecular tip RT-PCR la finalul celor 72 ore. Măsura autoizolării se încheie dacă rezultatul testului este negativ. Rezultatul testului trebuie trimis la adresa de e-mail [email protected].

 

Măsura de plasare efectivă a României în categoria roșie, anunțată la 27 februarie 2021, a intrat în vigoare la data de 1 martie 2021: 27022021_epidemiological_assessmentEN.pdf (pio.gov.cy).

Următoarelor categorii de persoane care sosesc din state plasate în categoria roșie le este permis accesul pe teritoriul Republicii Cipru prezentând un singur test tip RT-PCR (efectuat pe aeroport):

 1. cetățeni ciprioți și membrii de familie (soț/soție de naționalitate străină, copii minori);
 2. cetățeni străini cu rezidență legală în Cipru;
 3. posesori de pașapoarte diplomatice sau de serviciu aflați în misiune.

În această situație, categoriile de persoane menționate anterior au obligația de a rămâne în autoizolare pentru o perioadă de 72 ore (3 zile), la finalul căreia (a 4-a zi) vor efectua un al doilea test tip RT-PCT pe cheltuială proprie. Rezultatul testului trebuie trimis la adresa de e-mail [email protected].

Lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată periodic de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare stat (aceasta poate fi consultată pe pagina de internet: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html).

 

CONDIȚII DE CĂLĂTORIE ÎN REPUBLICA CIPRU – NOUL SISTEM DE REPARTIZARE PE CATEGORII A STATELOR:

Începând cu data de 1 martie 2021, se aplică Planul de acțiune pentru reluarea treptată a zborurilor și redeschiderea aeroporturilor, pentru un număr de 56 de state, iar încadrarea acestora pe categorii se va realiza prioritar pe baza evaluărilor ECDC. În situația în care un stat nu este inclus pe lista ECDC, va fi evaluat separat de către autoritățile cipriote. Pentru statele membre UE și statele Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), inclusiv Confederația Elvețiană, va fi urmată clasificarea statelor stabilită de  Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), respectiv categoriile verde, portocaliu sau roșu.

 

Condiții de intrare

Verde

Portocaliu

Roșu

Gri

Completarea formularului Flight Pass cu 24 ore înainte de plecare

Da

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR cu 72 ore înainte de plecare

Nu

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR la sosire

Nu

Nu

Da

Nu

Plasarea în autoizolare pentru o perioadă de 72 ore

Nu

Nu

Nu

Nu

Plasarea în autoizolare pentru pentru o perioadă de14 zile

Nu

Nu

Nu

Da

Testare aleatorie la sosire (costurile fiind suportate de autoritățile cipriote)

Da

Da

Da

Da

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA:

Cale aeriană:

Pentru persoanele care doresc să călătorească în Republica Cipru din România:

 1. Intrarea în Republica Cipru este permisă tuturor pasagerilor, indiferent de naționalitate, cu condiția ca aceștia să fi plecat dintr-un stat inclus în categoria roșie sau să fi rămas/locuit într-un stat inclus în această categorie în ultimele 14 zile anterior călătoriei în Republica Cipru dintr-un stat din categoriile verde și/sau portocalie sau să fie pasageri ai călătoriilor internaționale în Republica Cipru dintr-un stat din categoria verde sau portocalie, după o ședere intermediară peste noapte într-un stat din categoria roșie.
 2. Pasagerii au efectuat un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat în ultimele 72 de ore anterior călătoriei în Republica Cipru, al cărui rezultat eliberat de un laborator certificat este negativ.
 3. Pasagerii trebuie să efectueze un test la intrarea în Republica Cipru pe cheltuială proprie;
 4. Pasagerii trebuie să completeze formularul Passenger Locator Form și declarația pentru categoria roșie (Declarations for Red Category Countries) prin intermediul platformei electronice https://www.cyprusflightpass.gov.cy  pentru a obține «Cyprus Flight Pass».
 5. Pasagerii care intră în Republica Cipru dintr-un stat inclus în categoria roșie și care au efectuat două teste tip RT-PCR, respectiv un test înainte de plecare (prelevat în termen de 72 de ore anterior plecării) și un test tip RT-PCR la sosire, pe aeroport, nu vor fi supuși măsurii autoizolării dacă rezultatele ambelor teste sunt negative.

 

Persoanele care nu dețin autorizația de călătorie completată corect, prin intermediul portalului online, Cyprus Flight Pass - Application Process, vor fi sancționate cu amendă în cuantum de 300 de euro. Personalul din aeroport (poliția imigrări) are dreptul de a sancționa orice persoană care nu respectă această regulă. Persoanele care declară informații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală. 

Începând cu luna iulie 2020, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere în sud decât pentru cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență). Se va utiliza exclusiv punctul de trecere Agyos Dometios/Metehan.

 

Cale ferată: nu este cazul.

Cale maritimă: măsuri similare călătoriei aeriene.

 

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Republica Cipru în perioada următoare să își reprogrameze deplasarea, având în vedere măsurile adoptate de autoritățile cipriote, în funcție de evoluția epidemiologică a pandemiei de COVID-19 în România.

 

Traversarea punctelor de trecere dintre nordul și sudul Ciprului și retur:

Începând cu  luna decembrie 2020, autoritățile din partea de nord a insulei au decis închiderea punctelor de trecere dintre nordul și sudul Insulei Cipru.

Măsura nu afectează locuitorii din regiunea Tylliria care utilizează punctul de control Poarta Yeșilırmak/ Kato Pyrgos-Limnita pentru accesul în Republica Cipru. Poliția din această regiune este autorizată să acorde permise de trecere persoanelor care efectuează deplasări esențiale.

Sunt exceptate de la măsura menționată mai sus următoarele categorii de persoane: studenții și persoanele care se află sub tratament medical în Republica Cipru, însă acestea trebuie să prezinte un test molecular RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 ore.

Circulația ambulanțelor prin punctul de trecere Poarta Yeșilırmak/ Kato Pyrgos-Limnita rămâne neafectată.

Persoanele rezidente în partea de nord a insulei și cele cu rezidență permanentă care revin dintr-o călătorie din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Danemarca sau Africa de Sud sunt supuse unei măsuri de carantină obligatorie pentru o perioadă de 14 zile.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Unele măsuri restrictive introduse la data de 1 martie 2021 rămân în vigoare, fiind prevăzută o relaxare graduală în trei etape.

Începând cu data de 15 martie, măsurile anunțate pentru ultima etapă sunt următoarele:

-     modificarea intervalului orar în care sunt interzise deplasările (starea de curfew) la 23:00-5:00;

-     25% din angajații din industria serviciilor vor trebui să fie supuși săptămânal unui test rapid antigen;

-     este suspendată funcționarea școlilor elementare din districtul Limassol cu prezența fizică a elevilor pe fondul numărului ridicat de infectări înregistrat în rândul profesorilor și al elevilor;

-     orele de curs ale liceelor continuă să se desfășoare online;

-     începând cu data de 15 martie 2021 (Green Monday), până la 6 persoane din diferite gospodării vor avea acces în piețe și în parcuri, cu folosirea măștilor de protecție;

-     din 16 martie 2021, restaurantele în aer liber vor fi autorizate să funcționeze, cu respectarea unui protocol strict care urmează să fie publicat.

 

Se reduce cu două ore limitarea deplasărilor pe plan intern (curfew), respectiv între orele 23:00-5:00, dar se mențin restricțiile de circulație, respectiv necesitatea obținerii autorizației de deplasare prin intermediul unui mesaj de tip SMS.

Măsurile menționate anterior se aplică până la noi dispoziții.

Regulile și măsurile de protecție pentru toate serviciile care implică lucrul cu publicul pot fi consultate la: 

15032021_metraEN.pdf (pio.gov.cy)
 ​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Cipru.

Intrarea în Cipru este permisă pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate în curs de valabilitate. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul călătoriei în partea de nord a insulei, zonă care nu se află sub jurisdicția autorităților de la Nicosia.

Punctele de intrare în Republica Cipru recunoscute oficial sunt:

În vederea intrării pe teritoriul Republicii Cipru, se recomandă intrarea doar prin următoarele puncte de frontieră: aeroporturile internaţionale Larnaca si Pafos, precum şi porturile Limassol, Larnaca, Latsi şi Pafos, situate în zona aflată sub controlul efectiv al autorităţilor guvernamentale ale Republicii Cipru.

Atenţie! La data de 12 iunie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cipru a informat că intrarea pe teritoriul acestei ţări prin alte porturi sau aeroporturi situate în zona în care guvernul Republicii Cipru nu îşi exercită controlul efectiv este considerată ilegală, conform art. 12 din Legea privind imigrările şi străinii.   

În situaţia în care se doreşte efectuarea călătoriei cu autoturismul prin Bulgaria, Turcia şi apoi Cipru, autorităţile cipriote vor permite intrarea pe teritoriul Ciprului doar a acelor persoane care călătoresc în scop de turism şi doar pentru o perioadă de maxim 21 zile. După  expirarea acestui termen, persoana respectivă are obligaţia de a ieşi din Cipru prin acelaşi punct de intrare.

Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să accesaţi pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cipru (www.mfa.gov.cy).

În cazul unei şederi în Republica Cipru care depăşeşte 3 luni, trebuie să vă înregistraţi la Departamentul de Migraţie şi Azil al districtului Nicosia, cu sediul în str. Vizantiou, nr. 11, Engomi sau la birourile locale ale Departamentului de Imigrări.

Procedura înregistrării cuprinde:

Solicitarea înregistrării la Secţiile locale ale Departamentului de Imigrare şi, în acelaşi timp a eliberării "permis de şedere" („yellow slip”). Cererea trebuie depusă înainte de a expira perioada de şedere de 3 luni (în cazul nerespectării termenului se va aplica amenda).

Actele necesare înregistrării sunt:

 • formularul standard pentru cetăţenii UE (formularul MEU 1) care include şi asa-numitul "document de angajare în muncă" (se procură de la Departamentul de Migraţie şi Azil (din cadrul Ministerului de Interne) sau secţiile locale ale Departamentului de Imigrare (din cadrul Ministerului Justiţiei şi Ordinii Publice);
 • paşaport în termen de valabilitate sau carte de identitate;
 • 2 fotografii;
 • taxa de 8,54 euro.

Permisele de şedere sunt de mai multe feluri, în funcţie de scopul şederii. Cele mai uzuale, în cazul cetăţenilor români, sunt cele pentru reîntregirea familiei sau pentru angajare în muncă.

Detalii suplimentare se pot obţine accesând următoarea adresă de internet: http://www.moi.gov.cy/moi/moi.nsf/index_gr/index_gr?OpenDocument sau la numărul de telefon: 00357.22.80.43.04.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională cipriotă (în ceea ce priveşte cuantumul minim al sumelor şi regimul asigurărilor medicale) recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cipriote:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cipru (www.mfa.gov.cy)
 • Ambasada Republicii Cipru din Bucureşti ( [email protected], Tel: (0040-21) 223 04 55; 223 04 58)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Angajarea în muncă în Cipru

Cetăţenii români au acces liber pe piaţa muncii din Cipru.

De asemenea, cetăţenii ţărilor membre UE care lucrează în Cipru au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii ciprioţi în ceea ce priveşte condiţiile de plată şi de muncă, de cazare, pregătire profesională, siguranţă socială şi afilierea la sindicate. Membrii de familie şi rudele care depind de persoana angajată au drepturi similare.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români cărora li se prezintă oferte de muncă în Cipru să solicite asistenţa unui avocat local, care să îi ajute să înţeleagă cu precizie termenii contractelor de muncă, drepturile şi obligaţiile care decurg din acele contracte şi procedurile legale ce trebuie îndeplinite. În cazuri deosebite, recomandăm contactarea Ambasadei României.

Informații privind soluționarea conflictelor de muncă

Cetățenii români ale căror drepturi au fost încălcate de către angajatori au posibilitatea de a sesiza autoritățile cipriote centrale sau locale pentru a fi demarată o anchetă.

Plângerile se depun la departamentele districtuale pentru relațiile de muncă unde cetățenii români vor redacta o reclamație în scris, însoțită de xerocopii ale actului de identitate sau pașaportului, valabile, contractului de muncă, fluturași de salariu etc. 

Recomandăm cetățenilor români care nu vorbesc bine limba greacă sau engleză să apeleze la un prieten/rudă care cunoaște una dintre aceste limbi pentru a fi în măsură să pună la dispoziția autorităților cipriote date și informații necesare analizării plângerii. Departamentele de relații de muncă primesc sesizări privind neplata salariilor, a orelor suplimentare, nerespectarea normelor de protecție a muncii sau a altor drepturi ale angajaților mai puțin cele legate de plata contribuțiilor către sistemul de asigurări de sociale, în acest ultim caz, reclamațiile se vor depune la serviciile districtuale de asigurări sociale.

Termenul legal de răspuns la aceste plângeri este de 30 zile lucrătoare. 

Conform prevederilor legale cipriote, departamentele de relații de muncă au doar un rol de mediator în conflictele de muncă dintre angajatori și angajați, neavând posibilitatea de a recupera bani de la angajatori. Totuși, dacă în urma anchetei desfășurate rezultă că angajatorul a încălcat prevederi legale în domeniul muncii și protecției sociale, atunci Ministerul Muncii și Protecției Sociale va demara o acțiune în justiție împotriva angajatorului. Astfel, interesele angajatului vor și apărate în instanță prin intermediul autorităților cipriote.

Atenție! În cazul cetățenilor români aflați în situații deosebite, care au venit la muncă în Cipru prin intermediul unor firme românești de plasare a forței de muncă, li se recomandă să se adreseze și Ambasadei României la Nicosia pentru a sesiza aceste aspecte Inspecției Muncii din România.

 

Datele de contact ale Departamentelor districtuale pentru Relații de Muncă din R. Cipru.

Lefkosia Central Offices
54, Griva Digeni Ave., 2nd floor, 1096 Lefkosia
Tel.: 22803100/101 | Fax: 22661977
E-mail: [email protected]

54, Griva Digeni Ave., 4th floor, 1096 Lefkosia
Tel.: 22803145/127 | Fax: 22661965
E-mail: [email protected]

Lemesos District Office
Social Insurance Building, 80, Franklin Roosevelt Ave.,
P.O.Box. 71019, 3840 Lemesos
Tel.: 25819440/820 | Fax: 25819274
E-mail: [email protected]

Larnaka - Ammochostos District Office
61-63, Lord Byron Str., Lumiel Building, 2nd floor, 6023 Larnaka
Tel.: 24817800/801 | Fax: 24621458
E-mail: [email protected]

Pafos District Office
1, Agiou Spyridonos Str., 8021 Pafos
Tel.: 26822614/640 | Fax: 26822621
E-mail: [email protected]

Datele de contact ale Inspecției Muncii din România
Email: [email protected] 
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

Mai multe informații despre muncă și protecție socială se pot obține accesând umătorul document. Click aici
 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Cipru nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări.

Republica Cipru nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile cipriote şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
 

Siguranţă şi criminalitate

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii documentelor româneşti, se recomandă sesizarea, în primul rând, a biroului local de poliţie, cât şi a Secţiei Consulare a Ambasadei României din Nicosia.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor cipriote, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţie, Pompieri, Salvare – 199 şi 112
 • Serviciile de poliţie:
 • Nicosia 22. 80.20.20
 • Famagusta – 23. 80.30.30
 • Larnaca – 24.80.40.40
 • Limassol – 25. 80.50.50
 • Pafos – 26.80.60.60

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi, ci explicaţi acest lucru dispecerului!
 

Particularităţi ale situaţiei politice

Republica Cipru este membru deplin al Uniunii Europene din anul 2004. Insula este divizată de o „Linie Verde” (« zonă tampon » a ONU) care separă partea de nord, aflată sub controlul comunităţii turc-cipriote (unde acquis-ul european este temporar suspendat) de zona aflată sub controlul guvernului Republicii Cipru.

Prin Rezoluţia CSONU din 18 noiembrie 1983, ONU a cerut statelor membre să nu recunoască auto-proclamata « Republică Turcă a Ciprului de Nord ». România nu a recunoscut această entitate.

Cetăţenii români care intenţionează să achiziţioneze bunuri imobile în partea de nord a insulei sunt sfătuiţi ca, înainte de a efectua acest demerssă recurgă la consiliere juridică, pentru a se asigura că acestea nu aparţin comunităţii greco-cipriote care a fost obligată să le părăsească ca urmare a invaziei armatei turce din 1974. În cazul unor eventuale litigii care privesc imobile aflate în partea de nord a insulei, potenţialii cumpărători ai acestor bunuri imobile pot fi acţionaţi în justiţie în R. Cipru, precum şi în oricare alt stat membru al Uniunii Europene.Hotărârile judecătoreşti ale instanţelor din partea de sud, aflată sub controlul guvernului Republicii Cipru, trebuie recunoscute şi executate de celelalte state membre chiar în cazul în care acestea privesc un teren situat în partea de nord  a insulei (a se vedea decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Apostolides vs. Orams).

De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, a stabilit, prin mai multe hotărâri (Loizidou vs. TurciaCipru vs TurciaXenides-Arestis vs. Turcia), că proprietarii imobilelor din partea de nord, care au avut această calitate înainte de 1974, continuă să fie proprietarii de drept ai imobilelor respective. 
 

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Cipru.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul cipriot al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa de asigurare medicală. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă sau servicii medicale pe timpul prezenţei lor în Cipru pot apela numerele de telefon ale spitalelor, după cum urmează:

 • Spitalul General din Nicosia: 22.60.30.00 
 • Spitalul General din Larnaca: 24.80.05.00 
 • Spitalul General din Limassol: 25.80.11.00 
 • Spitalul General din Pafos: 26.80.32.60
 • Spitalul General din Paralimni: 23.20.00.00

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

În Cipru circulaţia auto se efectuează pe partea stângă a drumului, în sistem britanic.

 • Limitele de viteză admise:
 • Autostradă – 100 km/h (viteza minimă admisă este de 65 km/h)
 • Pe toate celelalte drumuri – 80 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă.
 • În interiorul localităţilor – 50 km/h, dacă nu este un indicator care prevede o limită mai redusă.
 • Centura de siguranţă:

Pe drumurile publice folosirea centurii de siguranţă este obligatorie

 • Folosirea telefonului mobil la volan:

Folosirea telefoanelor mobile în autovehicule este permisă numai în sistemul „hands-free”.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:

În Republica Cipru este interzisă folosirea aparatelor antiradar. Aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de minim 854 euro sau cu privarea de libertate, în funcţie de decizia judecătorului.
Pentru alte informaţii privind traficul auto, regimul asigurărilor obligatorii şi taxele de drum, vă recomandăm consultarea informaţiilor furnizate de Organizaţia de Turism a Ciprului (tel:  22.69-1100  sau  22.69-1216; web: www.cyprustourism.org).

 • Permisul de conducere:

Permisul de conducere românesc este valabil în Cipru.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În caz de accident, indiferent de gravitatea acestuia, nu se părăseşte locul până la sosirea poliţiei şi efectuarea cercetărilor. Se vor nota elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi autorităţile abilitate, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Cipru.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să apeleze la o firmă specializată din Cipru sau din România. Firma în cauză se ocupă de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului, iar Ambasada României eliberează paşaportul mortuar.
Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.
 
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul rutier sau conduita în caz de accident:

 • 199 sau 112 – Servicii de urgenţă
 • 22.80.80.53 – Dispeceratul Poliţiei Naţionale

 

Utilizarea cărţilor de credit  

În Cipru sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Ele pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote euro.

Eurocheques sunt acceptate de toate băncile, magazinele şi restaurantele. În cazul pierderii/furtului cărţii de credit, trebuie notificată telefonic banca emitentă şi serviciul cipriot JCC Payment Systems Ltd. la tel. 22.86.81.00.
 

Reglementări vamale

Regulamentul vamal cipriot conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene.

Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt sau 2 litri de vin, 50 grame de parfum; alte bunuri (mai puţin bijuterii), a căror valoare nu depăşeşte 170 euro. Persoanele sub vârsta de 17 ani nu au dreptul să transporte produse din tutun şi băuturi alcoolice.

Importul de valută este liber şi nelimitat. Persoanele care doresc să îşi rezerve dreptul de re-export a sumei de bani cu care au intrat în Cipru sunt sfătuite să declare la vamă sumele mai mari de 1.700 euro sau orice altă valută echivalentă cu această sumă. Departamentul Vămilor exercită un control foarte strict cu privire la exportul valutei. Exportul acesteia este permis numai în baza unei autorizaţii a Băncii Centrale sau a declaraţiei făcută la sosire.
 

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie în următoarele condiţii:

 • Să fie clar identificate fie cu microcip electronic (conform cu ISO 11894/1996, sau cu anexa A la ISO 11785/1996) sau cu un tatuaj. Înregistrarea microcipului sau a tatuajului trebuie dovedită că a fost efectuată înainte de vaccinarea antirabie;
 • Să fie vaccinate împotriva virusului antirabie la varsta de cel puţin 3 luni cu un virus antirabie inactiv conform standardelor OIE. Vaccinarea sau revaccinarea antirabie trebuie să fi avut loc cu cel puţin o lună înainte deîmbarcarea animalelor în mijlocul de transport pentru a ajunge în Republica Cipru;
 • Să fie însotite de un paşaport european (Decizia 2003/803/EC) corect eliberat, la zi şi atestat de o autoritate autorizată, de către autoritatea veterinară a ţării respective, de Veterinary Services;
 • Este interzisă intrarea în Republica Cipru a următoarelor rase:Pit Bull American sau Pit Bull terrier;Tosa japonez sau Tosa Inu;Dogo Argentino sau Mastiff Argentino;Fila Braseleiro sau Mastiff Brazilian.

De asemenea:

 • Intrarea animalelor de companie în vârstă de mai puţin de 3 luni este interzisă;
 • Sunt necesare documente care să ateste că animalul a intrat pe teritoriul Republicii Cipru din una din ţările membre ale Uniunii Europene;
 • Registrele de vaccinari au fost verificate şi sunt în concordanţă cu prevederile mai sus menţionate;
 • Verificarea îndeplinirii prevederilor mai sus menţionate se va efectua prin inspectarea fiecărui animal la sosire. Inspectarea documentelor se va face de către ofiţerul veterinar sau de către ofiţerul de la vamă.

Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa la: Departamentul pentru Sănătatea şi Bunăstarea  Animalelor – Serviciile veterinare Cipru, sediul central: tel. 22.80.52.53, e-mail: [email protected] sau [email protected].

Este permisă intrarea animalelor de companie (câini şi pisici), dacă acestea sunt însoţite de un certificat de origine şi de sănătate, care trebuie să ateste următoarele:

 • Animalul a fost examinat clinic cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în  Cipru şi este în stare medicală bună, nu prezintă semne de rabie şi nici de alte boli infecţioase;
 • În ţara în care a stat ultimele şase luni înainte de îmbarcarea spre Cipru, pe perioada ultimilor 2 ani nu s-au înregistrat cazuri de rabie;

Certificatul trebuie prezentat la Biroul Veterinar din incinta aeroportului sau a punctului de trecere a frontierei. Pentru cetăţenii străini cu reşedinţa temporară în Cipru, animalul de companie va fi ţinut în carantină la domiciliu o perioadă de 6 luni.

 

Data ultimei actualizări: 25.03.2021

 

STARE DE URGENȚĂ: restricții de deplasare

Pe fondul creșterii incidenței cazurilor de COVID-19, o parte din restricțiile impuse la data de 10 ianuarie 2021 la nivel național rămân în vigoare (obligația de a obține o autorizație personală prin SMS pentru deplasările pe plan intern între orele 5.00-21.00, limitate la 2 ieșiri pe zi timp de maxim 3 ore fiecare și limitarea/interzicerea deplasărilor (curfew) între orele 23:00 - 5:00).

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 1 martie 2021, pe aeroporturile din Larnaca și Pafos serviciile de transport de pasageri se vor desfășura conform „Planului de acțiune pentru reluarea treptată a zborurilor și redeschiderea aeroporturilor".

Condițiile aplicabile călătorilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate în patru categorii, respectiv:

 • Categoria verde (state considerate cu risc scăzut; din 1 martie 2021, pasagerilor nu li se mai solicită testul negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiind totodată exceptați de la măsura autoizolării): state din spațiul Schengen: Islanda; state terțe: Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Arabia Saudită.
 • Categoria portocalie (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie). În această categorie sunt incluse: state membre ale Uniunii Europene și/sau din spațiul Schengen: Irlanda, Portugalia. State terțe: Republica Populară Chineză (inclusiv Hong Kong și Macao), Republica Coreea, Thailanda.
 • Categoria roșie (state considerate cu risc ridicat), pentru care sunt obligatorii:

A. condiții generale pentru călători, indiferent de cetățenie, care vin dintr-un stat inclus în categoria roșie sau au locuit în ultimele două săptămâni într-un stat din categoria roșie - plecarea poate fi și dintr-un stat inclus în categoria verde sau portocalie, sau înainte de a sosi în Cipru au escală pe un aeroport aflat într-un stat din categoria roșie:

1.  prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie și încărcarea rezultatului, anterior călătoriei, pe portalul Cyprus Flight Pass - Login;

2. efectuarea celui de-al doilea test RT-PCT, pe cheltuială proprie, la sosirea pe aeroport - costul testului este de 30 euro pe aeroportul din Larnaca și de 32 euro pe aeroportul din Pafos, rezultatul va fi furnizat în 3 ore prin SMS;

B. condiții pentru care pot opta anumite categorii de călători (cetățenii ciprioți și membrii de familie (soț/soție de cetățenie străină și copiii lor minori), rezidenții legali și posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu):

1. efectuarea unui test molecular tip RT-PCR pe aeroport;

2. autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 72 ore;

3. efectuarea unui al doilea test tip RT-PCR la finalul celor 72 ore de autoizolare, ieșirea din autoizolare fiind permisă doar dacă rezultatul este negativ;

4. trimiterea rezultatului la adresa de e-mail: [email protected]h.gov.cy.

În categoria roșie sunt incluse: state membre ale Uniunii Europene și/sau din spațiul Schengen: România, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Regatul Țărilor de Jos, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria; alte state europene: Andorra, Monaco, San Marino, Vatican; state terțe: nu este cazul. 

 • Categoria gri: state terțe: 1. intrarea în Republica Cipru este permisă în baza unui permis special pentru anumite categorii de călători: 27022021_epidemiological_assessmentEN.pdf (pio.gov.cy), 2. Este necesară prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie sau efectuarea unui test la sosirea în Republica Cipru, măsură valabilă pentru anumite categorii de persoane. 3. Se instituie măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile sau pentru 10 zile, dacă se efectuează un al doilea test tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, iar rezultatul este negativ. În această categorie sunt incluse:  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Iordania, Liban, Egipt, Belarus, Rwanda.

 

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass - Application Process. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. Copiii cu vârsta de sub 12 ani sunt exceptați de la măsura efectuării testelor tip RT-PCR. Toți călătorii trebuie să aplice pentru autorizația Cypriot Flight Pass (autorizația pentru minori va fi completată de părinți/reprezentantul legal).

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să călătorească în Republica Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice a operaționalizat un Call Center pentru furnizarea de informații cu privire la  autorizația de călătorie CyprusFlightPass, numărul de telefon:  +357 22 285 757 (cu program de luni până duminică între orele 08.00 – 20.00, ora României). Solicitările pot fi adresate și în scris prin intermediul platformei online: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

Persoanele care sosesc din state incluse în categoria roșie sunt supuse unei testări pe aeroport, pe cheltuială proprie. Costul unui test este de 30 euro pe aeroportul din Larnaca și de 32 euro pe aeroportul din Pafos, iar rezultatul va fi furnizat în 3 ore prin SMS. În situația în care rezultatul este negativ, călătorii sunt exceptați de la măsura autoizolării.

Cetățenii ciprioți (soț/soție de cetățenie străină și copiii lor minori), rezidenții legali în Republica Cipru și diplomații pot opta să nu efectueze testul tip RT-PCR cu 72 ore înaintea călătoriei, însă vor fi testați pe aeroport, cu suportarea personală a costurilor. De asemenea, au obligația de a rămâne în autoizolare, la adresa declarată, pentru o perioadă de 72 ore și să efectueze, pe cheltuială proprie, un al doilea test molecular tip RT-PCR la finalul celor 72 ore. Măsura autoizolării se încheie dacă rezultatul testului este negativ. Rezultatul testului trebuie trimis la adresa de e-mail [email protected].

 

Măsura de plasare efectivă a României în categoria roșie, anunțată la 27 februarie 2021, a intrat în vigoare la data de 1 martie 2021: 27022021_epidemiological_assessmentEN.pdf (pio.gov.cy).

 

Următoarelor categorii de persoane care sosesc din state plasate în categoria roșie le este permis accesul pe teritoriul Republicii Cipru prezentând un singur test tip RT-PCR (efectuat pe aeroport):

 1. cetățeni ciprioți și membrii de familie (soț/soție de naționalitate străină, copii minori);
 2. cetățeni străini cu rezidență legală în Cipru;
 3. posesori de pașapoarte diplomatice sau de serviciu aflați în misiune.

În această situație, categoriile de persoane menționate anterior au obligația de a rămâne în autoizolare pentru o perioadă de 72 ore (3 zile), la finalul căreia (a 4-a zi) vor efectua un al doilea test tip RT-PCT pe cheltuială proprie. Rezultatul testului trebuie trimis la adresa de e-mail [email protected].

 

Lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată periodic de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare stat (aceasta poate fi consultată pe pagina de internet: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html).

 

CONDIȚII DE CĂLĂTORIE ÎN REPUBLICA CIPRU – NOUL SISTEM DE REPARTIZARE PE CATEGORII A STATELOR:

Începând cu data de 1 martie 2021, se aplică Planul de acțiune pentru reluarea treptată a zborurilor și redeschiderea aeroporturilor, pentru un număr de 56 de state, iar încadrarea acestora pe categorii se va realiza prioritar pe baza evaluărilor ECDC. În situația în care un stat nu este inclus pe lista ECDC, va fi evaluat separat de către autoritățile cipriote. Pentru statele membre UE și statele Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), inclusiv Confederația Elvețiană, va fi urmată clasificarea statelor stabilită de  Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), respectiv categoriile verde, portocaliu sau roșu.

 

Condiții de intrare

Verde

Portocaliu

Roșu

Gri

Completarea formularului Flight Pass cu 24 ore înainte de plecare

Da

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR cu 72 ore înainte de plecare

Nu

Da

Da

Da

Test molecular tip PCR la sosire

Nu

Nu

Da

Nu

Plasarea în autoizolare pentru o perioadă de 72 ore

Nu

Nu

Nu

Nu

Plasarea în autoizolare pentru pentru o perioadă de14 zile

Nu

Nu

Nu

Da

Testare aleatorie la sosire (costurile fiind suportate de autoritățile cipriote)

Da

Da

Da

Da

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA:

Cale aeriană:

Pentru persoanele care doresc să călătorească în Republica Cipru din România:

 1. Intrarea în Republica Cipru este permisă tuturor pasagerilor, indiferent de naționalitate, cu condiția ca aceștia să fi plecat dintr-un stat inclus în categoria roșie sau să fi rămas/locuit într-un stat inclus în această categorie în ultimele 14 zile anterior călătoriei în Republica Cipru dintr-un stat din categoriile verde și/sau portocalie sau să fie pasageri ai călătoriilor internaționale în Republica Cipru dintr-un stat din categoria verde sau portocalie, după o ședere intermediară peste noapte într-un stat din categoria roșie.
 2. Pasagerii au efectuat un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat în ultimele 72 de ore anterior călătoriei în Republica Cipru, al cărui rezultat eliberat de un laborator certificat este negativ.
 3. Pasagerii trebuie să efectueze un test la intrarea în Republica Cipru pe cheltuială proprie;
 4. Pasagerii trebuie să completeze formularul Passenger Locator Form și declarația pentru categoria roșie (Declarations for Red Category Countries) prin intermediul platformei electronice https://www.cyprusflightpass.gov.cy  pentru a obține «Cyprus Flight Pass».
 5. Pasagerii care intră în Republica Cipru dintr-un stat inclus în categoria roșie și care au efectuat două teste tip RT-PCR, respectiv un test înainte de plecare (prelevat în termen de 72 de ore anterior plecării) și un test tip RT-PCR la sosire, pe aeroport, nu vor fi supuși măsurii autoizolării dacă rezultatele ambelor teste sunt negative.

 

Persoanele care nu dețin autorizația de călătorie completată corect, prin intermediul portalului online, Cyprus Flight Pass - Application Process, vor fi sancționate cu amendă în cuantum de 300 de euro. Personalul din aeroport (poliția imigrări) are dreptul de a sancționa orice persoană care nu respectă această regulă. Persoanele care declară informații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală. 

Începând cu luna iulie 2020, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere în sud decât pentru cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență). Se va utiliza exclusiv punctul de trecere Agyos Dometios/Metehan.

 

Cale ferată: nu este cazul.

Cale maritimă: măsuri similare călătoriei aeriene.

 

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Republica Cipru în perioada următoare să își reprogrameze deplasarea, având în vedere măsurile adoptate de autoritățile cipriote, în funcție de evoluția epidemiologică a pandemiei de COVID-19 în România.

 

Traversarea punctelor de trecere dintre nordul și sudul Ciprului și retur:

Începând cu  luna decembrie 2020, autoritățile din partea de nord a insulei au decis închiderea punctelor de trecere dintre nordul și sudul Insulei Cipru.

Măsura nu afectează locuitorii din regiunea Tylliria care utilizează punctul de control Poarta Yeșilırmak/ Kato Pyrgos-Limnita pentru accesul în Republica Cipru. Poliția din această regiune este autorizată să acorde permise de trecere persoanelor care efectuează deplasări esențiale.

Sunt exceptate de la măsura menționată mai sus următoarele categorii de persoane: studenții și persoanele care se află sub tratament medical în Republica Cipru, însă acestea trebuie să prezinte un test molecular RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 ore.

Circulația ambulanțelor prin punctul de trecere Poarta Yeșilırmak/ Kato Pyrgos-Limnita rămâne neafectată.

Persoanele rezidente în partea de nord a insulei și cele cu rezidență permanentă care revin dintr-o călătorie din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Danemarca sau Africa de Sud sunt supuse unei măsuri de carantină obligatorie pentru o perioadă de 14 zile.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Unele măsuri restrictive introduse la data de 1 martie 2021 rămân în vigoare, fiind prevăzută o relaxare graduală în trei etape.

Începând cu data de 15 martie, măsurile anunțate pentru ultima etapă sunt următoarele:

-     modificarea intervalului orar în care sunt interzise deplasările (starea de curfew) la 23:00-5:00;

-     25% din angajații din industria serviciilor vor trebui să fie supuși săptămânal unui test rapid antigen;

-     este suspendată funcționarea școlilor elementare din districtul Limassol cu prezența fizică a elevilor pe fondul numărului ridicat de infectări înregistrat în rândul profesorilor și al elevilor;

-     orele de curs ale liceelor continuă să se desfășoare online;

-     începând cu data de 15 martie 2021 (Green Monday), până la 6 persoane din diferite gospodării vor avea acces în piețe și în parcuri, cu folosirea măștilor de protecție;

-     din 16 martie 2021, restaurantele în aer liber vor fi autorizate să funcționeze, cu respectarea unui protocol strict care urmează să fie publicat.

 

Se reduce cu două ore limitarea deplasărilor pe plan intern (curfew), respectiv între orele 23:00-5:00, dar se mențin restricțiile de circulație, respectiv necesitatea obținerii autorizației de deplasare prin intermediul unui mesaj de tip SMS.

Măsurile menționate anterior se aplică până la noi dispoziții.

Regulile și măsurile de protecție pentru toate serviciile care implică lucrul cu publicul pot fi consultate la: 

15032021_metraEN.pdf (pio.gov.cy)

 

Datele de contact ale misiunii României în Cipru: AICI

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept