Turist Memo
Atenționare COVID-19
STARE DE URGENȚĂ – DA, din 17 octombrie 2020.
Starea de urgență a fost reinstituită pe tot teritoriul Franței începând cu data de 17 octombrie 2020 și a fost prelungită până la data de 1 iunie 2021.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Intrarea în Franța:
1. Persoanele care sosesc din Spațiul European (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția):
Autoritățile franceze recomandă evitarea tuturor călătoriilor neesențiale dinspre statele spațiului european către Franța, precum și din acest stat către spațiul european.
Începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța din țările spațiului european au obligația de a prezenta companiei de transport și autorităților care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.
Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, maritimă, rutieră și feroviară.
Sunt exceptați de la această măsură transportatorii rutieri în timpul activității, lucrătorii transfrontalieri și rezidenții din zonele frontaliere, pe o rază de 30 de kilometri în jurul domiciliului lor (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pr...).
Totodată, toți pasagerii trebuie să prezinte companiei de transport și autorităților de la controlul la frontieră o declarație pe propria răspundere, diferențiată pe categorii de vârstă. Astfel, persoanele cu vârsta de peste 11 ani trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, că nu au cunoștință să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 într-un interval de 14 zile anterior deplasării și acceptă ca un eventual test pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 să fie efectuat la sosirea pe teritoriul francez. Persoanele cu vârsta de sub 11 ani trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și nu au cunoștință să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 într-un interval de 14 zile anterior deplasării. Formularele sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.
Măsurile menționate se aplică și pentru persoanele aflate în tranzit, cu excepția pasagerilor aflați în tranzit aeroportuar, a căror destinație finală nu necesită un test PCR negativ.
Autoritățile franceze recomandă insistent persoanelor care sosesc în Franța dintr-un stat al spațiului european să se autoizoleze pentru 7 zile de la sosire și să efectueze, la finalul acestei perioade, un al doilea test tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
2. Persoanele care sosesc din afara Spațiului European (cu excepția Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord):
Orice intrare în Franța și ieșire de pe teritoriul francez dinspre și către un stat din afara Spațiului european este interzisă, începând cu data de 31 ianuarie 2021, cu excepția deplasărilor pentru un motiv absolut necesar, de ordin personal/familial, urgențe sanitare sau profesionale, care nu pot fi amânate. Începând cu data de 12 martie a.c., pentru persoanele care care călătoresc spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Australia, Republica Coreea, Israel, Japonia, Noua Zeelandă și Singapore nu se mai solicită justificarea motivului absolut necesar, în vederea efectuării deplasării.
Începând cu data de 18 ianuarie 2021, în conformitate cu prevederile Decretului nr. 2021-31 din 15 ianuarie 2021, persoanele cu vârsta de cel puțin 11 ani cărora li se permite intrarea în Franța pentru un motiv absolut necesar dintr-un stat din afara Spațiului European trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 ore anterior datei zborului.
Situațiile exceptate (motivele absolut necesare) sunt menționate în atestația de călătorie disponibilă pe pagina Ministerului francez de Interne: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.
Persoanele care trebuie să se deplaseze în Franța pentru un motiv absolut necesar și care provin din state unde testul tip PCR nu poate fi efectuat înainte de plecare, trebuie să solicite un permis ambasadei/consulatului Franței din statul respectiv anterior plecării (motivul esențial/absolut necesar al deplasării trebuie atestat prin prezentarea unor documente justificative) și vor efectua testul la sosirea în Franța. Totodată, persoanele în cauză vor intra în carantină pentru o perioadă de de 7 zile într-un hotel stabilit de autoritățile franceze. Lista poate fi consultată la: https://www.diplomatie.gouv.fr/IMG/pdf/liste_des_hotels_cle48796e-1.pdf
Costurile generate de măsura plasării în carantină vor fi suportate de persoanele în cauză.
De asemenea, toți pasagerii trebuie să prezinte la îmbarcare o declarație pe propria răspundere care atestă faptul că nu prezintă simptome specifice COVID-19, nu au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în ultimele 14 zile anterior plecării și se angajează să se izoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosirea în Franța, iar la finalul acestei perioade să efectueze un al doilea test tip PCR.
Frontiera cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:
Franța a adoptat măsuri specifice în privința persoanelor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Începând cu data de 12 martie a.c., se permite intrarea spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fără prezentarea motivului absolut necesar al deplasării.
Persoanele care se deplasează către Franța trebuie să prezinte un test tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de plecare (pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani), precum și declarația pe proprie răspundere prin care confirmă absența simptomelor specifice COVID-19, acceptă efectuarea unui eventual test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea în Franța și autoizolarea voluntară pentru o perioadă de 7 zile, precum și efectuarea unui al doilea test tip PCR la finalul perioadei de autoizolare.
Atenție! Cetățenii români care tranzitează Franța către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, efectuat cu maximum 72 ore înainte de sosirea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, testul fiind obligatoriu indiferent de mijlocul de transport utilizat (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae).
Alte dispoziții de interes:
- A fost prelungită până la noi dispoziții măsura privind obligativitatea prezentării testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 pentru călătoriile în Corsica. Pentru toţi călătorii cu vârsta de peste 11 ani care sosesc pe cale aeriană sau maritimă în insula Corsica, este obligatorie prezentarea unui test RT-PCR negativ sau a unui test antigen, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare, cu excepţia transportatorilor rutieri în timpul activității. De asemenea, pasagerii trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere companiei de transport, în care să menţioneze că persoana în cauză a efectuat testul solicitat, nu are simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, nu este un caz confirmat COVID-19 şi nu are cunoştinţă să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu această boală într-un interval de 14 zile anterioare deplasării: https://www.corse.ars.sante.fr/covid19-le-test-pcr-est-desormais-le-seul-reconnu-pour-se-rendre-en-corse.
- În ceea ce privește deplasarea pe cale aeriană către teritoriile franceze de peste mări se poate călători doar pentru motive absolut necesare și este obligatorie efectuarea unui test molecular negativ tip PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare. Începând cu 18 ianuarie 2021, călătorii trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și se angajează să se izoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosire și să efectueze un test tip PCR la finalizarea perioadei de izolare. Aceste măsuri nu se aplică pentru călătoriile în Noua Caledonie, Wallis și Futuna și Polinezia Franceză, unde autoritățile au adoptat dispoziții sanitare specifice. Începând cu 28 ianuarie 2021, în Noua Caledonie, Wallis și Futuna, Polinezia Franceză, Guyana, Mayotte și Insula Réunion se poate călători doar pentru motive absolut necesare. Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet oficială a aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/flights/coronavirus-information-passengers-traveling-to-from-paris și a Ministerului teritoriilor franceze de peste mări: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/outre-mer.
- Conform Decretului nr. 2020-1310 din 29 octombrie 2020 (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042475143), modificat la data de 6 noiembrie 2020 (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042504821), pasagerii sunt obligați să prezinte transportatorului aerian, înainte de îmbarcare, o declarație pe propria răspundere (déclaration sur l’honneur) care atestă că nu prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2 și că nu au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în perioada de 14 zile anterior zborului. De asemenea, pasagerii au obligația de a purta mască de protecție.
- Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde 0800 130000 pentru întrebări privind modul de aplicare a măsurilor referitoare la intrarea și sejurul în Franța.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
Începând de vineri, 19 martie a.c., de la miezul nopții, intră în vigoare pentru 4 săptămâni următoarele măsuri în regiunile Île-de-France, Hauts-de-France, și în departamentele Alpes-Maritimes, Seine-Maritime și Eure:
- Nu sunt permise deplasările între regiuni, decât cu un motiv urgent, pe baza unei atestații de deplasare.
- Vor fi permise ieșiri în afara domiciliului, pe o rază de 10 kilometri, fără limită de timp, pentru plimbare, activitate fizică, tot cu atestație de deplasare.
- Magazinele ne-esențiale vor fi închise, începând de sâmbătă, 20 martie a.c.
- Începând cu data de 20 martie a.c., interdicția de circulație pe timpul nopții este în intervalul 19:00 -6:00.
- În departamentele Alpes-Maritimes, Pas-de-Calais și zona Dunkerque este instituită izolarea în timpul week-end-ului.
- Rămân închise cafenelele, restaurantele și barurile, până la noi dispoziții.
- Rămân închise cinematografele, teatrele, muzeele, sălile de concerte, parcurile de distracție, grădinile zoologice, stadioanele și sălile de sport (până la noi dispoziții).
- Lăcașurile de cult sunt deschise și pot fi oficiate ceremonii religioase, cu respectarea unui protocol strict.
- Aeroportul Paris-Beauvais și-a reluat activitatea comercială. De asemenea, serviciul de transport care asigură legătura între Paris și aeroportul Beauvais, precum și parcarea au fost redeschise.
- Pe aeroportul Orly sunt funcționale terminalele Orly 2 și 3, iar pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle sunt funcționale terminalele 2E și 2F.
- La plecare și sosire, Compania „Paris Aéroport” și companiile aeriene au introdus dispozitive de măsurare a temperaturii pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.
- La plecare, companiile aeriene pot măsura temperatura pasagerilor anterior îmbarcării către anumite destinații. Pasagerilor cu o temperatură de peste 38°C li se poate refuza îmbarcarea.
- La sosire, Compania „Paris Aéroport” a implementat un sistem de camere termice pentru măsurarea temperaturii pasagerilor în sala de recuperare a bagajelor. În situația în care temperatura măsurată în mod automat depășește 38°C, persoanele în cauză vor fi supuse unei reverificări a temperaturii corporale. În eventualitatea în care și în urma acestei verificări suplimentare se menține valoarea temperaturii de 38°C, persoana va fi supusă unui consult medical, în timpul căruia un medic poate recomanda efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, dacă este necesar.
- „Paris Aéroport” a pus la dispoziție două centre de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, la nivelul « plecări », în fața porții 17). și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigenic.
ALTE INFORMAȚII UTILE:
Ambasada României la Paris a pus la dispoziția cetățenilor români din Franța o linie telefonică specială (06 79 11 81 49, program 9:00 - 21:00).
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa.
Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, aflate în curs de valabilitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Paris sau unuia dintre oficiile consulare (Strasbourg, Marsilia, Lyon) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența pe teritoriul acestui stat prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Începând cu anul 2017, autorităţile franceze au reintrodus un sistem de autorizaţie prealabilă la ieşirea de pe teritoriul Franţei pentru minorii cu reşedinţa în Franţa, indiferent de naţionalitate și care călătoresc neînsoţiţi de reprezentanţii legali. Mai multe informaţii şi formularul de completat sunt disponibile accesând link-ul:
https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1359.
Referitor la fenomenul migranților clandestini, care încearcă sa treacă ilegal din Franța în Marea Britanie în camioanele transportatorilor, MAE precizează faptul că prevederile Codului Penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare şi amendă de până la 30.000 Euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulaţia sau șederea ilegală a unui străin în Franţa. Autorităţile franceze aplică aceste pedepse în situaţia în care există o contribuţie sau o culpă a transportatorilor.
În ultima perioadă s-au intensificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasă a unor călători clandestini în autovehiculele ce se îmbarcă pe feribot în Franţa, la Calais, pentru a călători în Marea Britanie. Intrările clandestine în autovehicule au loc îndeosebi în parcări sau pe o porţiune de şosea în apropiere de punctul de îmbarcare Calais (Franţa), unde autovehiculele sunt obligate să reducă viteza până la 10 km/oră înainte de a se opri la un semafor. Urcarea clandestină este facilitată de traficanţi specializaţi în spargerea încuietorilor/sigiliilor.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.
Totodată, MAE atenţionează transportatorii români asupra prevederilor din legislaţia franceză care impun amendarea transportatorului în cazul în care, în urma unui control vamal, se constată că bagajele transportate au conţinut ilegal. Răspunderea asupra mărfurilor/bagajelor transportate cade în sarcina transportatorului.
De asemenea, recomandăm evitarea călătoriilor din Franța către Marea Britanie a copiilor minori români neînsoțiți de cel puțin un părinte, întrucât există riscul de a nu li se permite intrarea în această țară, pe cale rutieră/ feroviară.
Exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa – informaţii generale
După 1 ianuarie 2014, accesul cetăţenilor români la piaţa franceză a forţei de muncă se realizează prin înregistrarea contractului de muncă la URSAFF (organismul administrativ responsabil pentru colectarea contribuţiilor de securitate socială şi alocaţiile familiale).
Începând cu această dată, cetăţenilor români nu li se mai solicită deţinerea autorizaţiei de muncă şi a cărţii de şedere pentru exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa.
Cetăţenii români pot exercita activităţi economice, salariale sau nesalariale (cu îndeplinirea prevederilor legislaţiei franceze de exercitare ale acestora).
În situaţia manifestării intenţiei voluntare de obţinere a unei cărți de şedere, se poate depune o cerere pe lângă prefectura competentă din punct de vedere teritorial. Cartea de şedere, eliberată la cerere, se emite pe baza justificării situaţiei punctuale:
- În cazul lucrătorului salariat, pe baza prezentării dovezii înregistrării contractului de muncă/promisiunii de angajare la URSSAF;
- Personalul independent (lucrător nesalariat) trebuie să ateste efectivitatea activităţii (înscrierea la Registrul Comerţului sau în Repertoarul de meserii şi prezentarea documentelor comerciale şi contabile).
Potrivit prevederilor articolului 121-1 din Codul francez de intrare şi al străinilor şi dreptul la azil, cetăţenii UE au dreptul de şedere în Franţa pentru mai mult de 3 luni, dacă:
- exercită o activitate profesională în Franţa (prin prezentarea dovezii înregistrării contractului de muncă/promisiunii de angajare la URSSAF);
- dispun de resurse suficiente pentru a se întreţine (atât persoana îndreptăţită cât şi membrii familiei sale), astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială şi deţin o asigurare medicală;
- sunt înscrişi într-o instituţie legal constituită în vederea parcurgerii studiilor, formării profesionale şi garantează dispunerea de asigurare medicală şi resurse suficiente pentru a se întreţine cât şi pe membrii familiei sale, astfel încât să nu reprezinte o povară pentru sistemul de asistenţă socială;
- deţin calitatea de membru de familie, copil cu vârsta sub 21 de ani, părinte aflat în întreţinere, partener, copil sau părinte al soţului, care însoţeşte un cetăţean care îndeplineşte condiţiile menţionate.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile franceze:
- Ministerul Afacerilor Externe al Franţei (www.diplomatie.gouv.fr)
- Ambasada Franţei din Bucureşti (www.ambafrance-ro.org)
- Ambasada României din Paris (paris.mae.ro )
De asemenea, puteţi obţine informaţii suplimentare accesând website-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/.
Pe website-ul Ambasadei României în Republica Franceză este disponibil „Ghidul lucrătorului român în Republica Franceză”, document ce poate fi accesat la http://paris.mae.ro/node/177.
Ameninţări teroriste
La data de 29 octombrie 2020, în urma atentatului de la Nisa, guvernul francez a ridicat la nivelul maxim « Urgență atentat » nivelul de alertă teroristă în cadrul planului « Vigipirate ».
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Franţa nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Cetăţenilor români care călătoresc în Franţa li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile franceze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate
Franţa este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (obiective turistice, gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
- Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
- În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
- Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere);
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiul consular român;
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor franceze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
- 112 – Serviciul urgenţe;
- 17 – Poliţia;
- 15 – Serviciul medical de urgenţă (SAMU);
- 18 – Pompieri;
- 115 – Număr pentru cei fără adăpost.
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României de la Paris sau a oficiilor consulare române de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Franţa.
Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.
Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.
Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html
Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/furtul/deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.
Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a unităţilor sanitare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Franţei (www.sante.gouv.fr).
Condiţii privind traficul auto
- Circulaţia auto
În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului Se acordă prioritate mașinilor care vin din dreapta.
Permisul de conducere
Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franța.
Începând cu data de 01.07.2018, viteza maximă admisă pe șoselele care au două sensuri de circulație și care nu sunt prevăzute cu un separator central între sensurile de rulare a autovehiculelor, a fost modificată de la 90 km/h la 80 km/h.
- Centura de siguranţă
Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
- Starea drumurilor
Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.
- Parcarea
Marea majoritate a locurilor de parcare sunt cu plată. Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amenda până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii.
- Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
În Franţa este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contravenţie şi se amendează cu 1.500 euro (750 euro dacă amenda este plătită pe loc). În cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, şi reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii.
- Obligativitatea deţinerii unui etilotest
Începând cu data de 1 iulie 2012, toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest. Sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³.
Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea conformităţii cu normele legale. Există două tipuri de aparate: etilotest chimic şi etilotest electronic. În general costul etilotestului chimic este de 1-2 euro, iar cel al etilotestului electronic depăşeşte 100 euro. Aceste dispozitive se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate.
Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l.
Obligativitatea deținerii unui Certificat Crit Air
Începând cu data de 1 martie 2018, autoritățile din Paris au stabilit o zonă cu emisii reduse în interiorul șoselei de centură A86 (periferic exterior). Există 6 tipuri de certificate diferite, în funcție de clasa de vehicul și emisiile de poluanți. Pentru a verifica în ce categorie se încadrează vehiculul dumneavoastră, puteți accesa următorul link : https://www.certificat-air.gouv.fr/simulation. Vehiculele care nu au dreptul de a circula în interiorul zonei sunt cele care au Crit’Air 5 sau care nu sunt clasate.
Pentru a circula în interiorul Parisului este obligatoriu să vă achiziționați un certificat Crit’Air de pe site-ul https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/demande, iar deținerea acestuia cade în responsabilitatea conducătorului auto, în cazul unei mașini închiriate. Contravaloarea certificatului este de 3,62€, iar în situația în care nu îl dețineți, amenda pentru autoturisme este de 68€ iar pentru vehiculele de mare tonaj este de 135€. Autocolantul se primește prin poștă, iar justificativul de comandă care se primește prin poșta electronică (e-mail) este utilizat drept certificat.
Totodată, această măsură a fost instituită și în alte localități din Franța (Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Rennes, Strasbourg, Toulouse, etc.), conform informațiilor publicate pe pagină:
https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr/certificats-qualite-lair-critai...
Pentru mai multe informații puteți accesa link-urile: https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/foire-aux-questions și https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/contact/formulaire.
- Transportul rutier de mărfuri
Cetățenilor români se recomandă să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.
ATENȚIE : Referitor la fenomenul migranților clandestini, care încearcă sa treacă ilegal din Franța în Marea Britanie în camioanele transportatorilor, precizăm faptul că prevederile Codului Penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare şi amendă de până la 30.000 Euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulaţia sau șederea ilegală a unui străin în Franţa. Autorităţile franceze aplică aceste pedepse în situaţia în care există o contribuţie sau o culpă a transportatorilor.
De asemenea, având în vedere că în ultima perioadă s-au identificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea unor călători clandestini de către traficanți specializați în autovehiculele ce se îmbarcă pe feribot în Franța, la Calais, recomandăm cetățenilor români atenție sporită în special în zonele de parcări sau în apropierea punctului de îmbarcare.
Totodată, atenţionăm transportatorii români asupra prevederilor din legislaţia franceză care impun amendarea transportatorului în cazul în care, în urma unui control vamal, se constată că bagajele transportate au conţinut ilegal. Răspunderea asupra mărfurilor/bagajelor transportate cade în sarcina transportatorului.
Manipularea tahografului se sancţionează cu amendă care poate ajunge până la 30.000 EUR. De asemenea, există şi posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoarea de până la un an şi sechestrarea autovehiculului.
ATENȚIE !
Autoritățile franceze au adoptat noi dispoziții referitoare la odihna conducătorilor de vehicule utilitare ușoare (LCV), cu greutatea totală admisibilă pe un vehicul mai mică de 3,5 tone, în aplicarea Legii din 24 decembrie 2019:
- Conducătorii vehiculelor comerciale ușoare (LCV) sunt obligați să petreacă perioadele de repaus zilnic și săptămânal în afara vehiculului. Este interzis acest repaus atât lângă vehicul într-un cort sau sac de dormit cât și în vehicul, în spațiul pentru pasageri, pentru mărfuri sau în cușeta de deasupra cabinei.
- Angajatorii au obligația de a asigura conducătorilor auto condiții de cazare compatibile cu demnitatea și sănătatea umană și cu facilități sanitare suficiente, în situațiile în care șoferii nu au posibilitatea să se întoarcă la sediul angajatorului sau la locul de reședință. Angajatorii nu sunt exonerați de responsabilitate în cazul în care conducătorii au cheltuit în alt mod sumele primite pentru cazare.
- Conducătorii auto trebuie să poată documenta, la cererea organelor de control, modul în care au petrecut perioadele de repaus zilnic și săptămânal. Imposibilitatea de a prezenta documente justificative privind cazarea se sancționează în același mod ca petrecerea repausurilor menționate în vehicul.
- Toate sancțiunile se aplică angajatorului, respectiv amendă de 1500 euro, care poate crește până la 3.000 euro, în caz de recidivă. Organizarea activității conducătorilor auto de către angajator, astfel încât, în mod repetat, aceștia petrec perioadele de repaus menționate în vehicul, constituie infracțiune și se sancționează cu amendă de 30.000 euro și un an de închisoare. Sunt de asemenea posibile sancțiuni complementare, cum ar fi suspendarea permisului de conducere, imobilizarea sau confiscarea vehiculului.
- În cazul aplicării amenzilor, angajatorii care nu sunt stabiliți în Franța trebuie să permită conducătorilor auto să achite o garanție de 750 euro pentru fiecare abatere, pentru ca vehiculul să nu fie reținut.
Începând cu luna ianuarie 2020, autoritatile franceze au informat ca urmare lucrărilor efectuate pe santierul deschis pentru o perioada de un an, la noul pod din localitatea Pont-sur-Yonne, departamentul Yonne, Franta, vehiculele cu o înălțime de peste trei metri și peste 3,5 tone nu vor mai putea tranzita podul. Circulatia este deviată, autoritățile locale recomandând două variante : fie autostrazile A5 și A19, între Montereau-Fault-Yonne (Seine-et-Marne) și Saint-Denis-lès-Sens, fie devierea pe drumurile departamentale prin RD23, 412, 411 și 605, în apropierea municipiilor Michery, Bray-sur-Seine și Marolles-sur-Seine (șaisprezece kilometri suplimentari). Încălcarea acestor reguli, se sancționează cu amenda de 135 euro și trei puncte de penalizare pentru permisul de conducere.
- Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:
- 112 – Serviciul urgenţe
- 17 – Poliţia
- 15 – Serviciul medical de urgenţă (SAMU)
Reglementări vamale
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:
- ţigări – 200 bucăţi:
- 1 litru băuturi alcoolice;
- parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Detalii suplimentare privind reglementările vamale franceze pot fi obţinute prin intermediul paginii internet al serviciului vamal francez (douanes.gouv.fr).
Regimul medicamentelor
- Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.
Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
- Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
- Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Regimul animalelor de companie
Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
Atenţie! Este interzisă intrarea în Franţa a câinilor de atac aşa cum sunt definiţi prin Hotărârea Interministerială din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi).
Pentru condiţiile speciale aplicabile fiecărei categorii de animale de companie, informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ministerul francez al Agriculturii (e-mail: IMPORT.MCSI.DGAL@agriculture.gouv.fr) sau de la Ambasada Franţei din Bucureşti (www.ambafrance-ro.org).