Turist Memo
Atenționare COVID 19
STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
- Principatul Andorra permite accesul pe teritoriul național fără restricții privind mobilitatea persoanelor și a vehiculelor și fără impunerea unei perioade de carantină.
- Începând cu data de 9 decembrie 2020, orice turist cu vârsta de peste 6 ani care dorește să petreacă 3 sau mai multe nopți în Principatul Andorra, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/TMA sau echivalent cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în acest stat. Admiterea în locul de cazare va fi condiționată de prezentarea rezultatului negativ al testului molecular tip PCR/TMA.
- Excepție fac vizitatorii de origine franceză, spaniolă și portugheză, precum și turiștii care provin din state considerate „zone verzi”, a căror rată de testare pe teritoriul național este mai mare de 5.000 de teste la 100.000 de locuitori pe săptămână sau a căror incidență de pozitivitate este mai mică de 9%.
- În prezent, rezidenții departamentelor franceze Pyrénées Orientales și Ariège care se deplasează în principatul Andorra pentru o călătorie mai scurtă de 24 de ore, vor fi scutiți de prezentarea unui test (PCR sau TMA) la intrarea în Franța. Această scutire se aplică și rezidenților din Andorra.
- Rezultatul testului trebuie să fie prezentat în original, în limba catalană, spaniolă, franceză și/sau engleză și prezentat pe suport hârtie sau în format electronic. Documentul trebuie să conțină următoarele informații: numele turistului, numărul pașaportului sau numărul cărții de identitate (care trebuie să coincidă cu documentul de identitate utilizat în timpul călătoriei), data testului, identificarea și datele de contact ale centrului care a efectuat analizele, tehnica utilizată și rezultatul negativ al testului.
- Orice vizitator sau turist care se află în Principatul Andorra și are nevoie de efectuarea unui test PCR/TMA pentru infecția cu SARS-CoV-2 pentru a se deplasa în străinătate, îl poate solicita la Serviciul de Sănătate andorez. (SAAS). Prețul este de 40 de euro și rezultatul împreună cu un raport detaliat se obțin în 24 de ore, pe e-mail. Programarea se poate efectua la numărul de telefon: (+376) 821955.
- Pentru persoanele care locuiesc în Spania, Franța sau Portugalia, se recomandă obținerea unui formular de călătorie de la casele de asigurări sociale. Pentru călătorii din alte state, se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie privată, care acoperă costurile medicale în caz de infecție cu virusul SARS-CoV-2 sau alte incidente în timpul șederii în Principatul Andorra.
- Nu este prevăzut un control sanitar la sosirea în Principat și nici carantina, însă trebuie respectate măsurile de igienă și de securitate recomandate de autoritățile sanitare. Numere utile: Urgențe medicale: 116; Spital Nostra Senyora de Meritxell: (+376) 871 100.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
- Purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile publice – închise sau deschise, precum și păstrarea unei distanțe minime de 1,5 metri între persoane. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 8 ani și recomandată copiilor cu vârsta de cel puțin 6 ani.
- Purtarea măștii este obligatorie și în autovehicule, dacă sunt persoane care nu locuiesc împreună sau pe motocicletă, dacă persoana nu poartă cască sau vizieră.
- Activitățile de petrecere a timpului liber, cele culturale și sportive sunt permise cu un număr limitat de persoane.
- Transport public – autobuzele circulă cu o capacitate de redusă la 50%, fiind obligatorie purtarea măștii de protecție.
- Restaurante, baruri – servirea la masă este permisă între orele 12:00 – 16:00 și între orele 19:00 – 24:00. În afara acestui program este autorizată vânzarea pentru consum la domiciliu. Este necesară respectarea distanțării fizice și purtarea măștii de protecție. Numărul de persoane acceptate la o masă este de 4, cu excepția cazului în care persoanele locuiesc împreună. Locațiile trebuie să dețină un registru al clienților. Se recomandă rezervarea mesei în prealabil.
- În toate unitățile comerciale/turistice se recomandă plata prin cardul bancar.
- Pagini de internet utile: https://visitandorra.com/fr/covid-19-en-andorre/
- Spaniolă: https://www.govern.ad/covid19_newsletter/es/
- Franceză: https://www.govern.ad/covid19_newsletter/fr/
- Engleză: https://www.govern.ad/covid19_newsletter/en/
ALTE INFORMAȚII UTILE:
Ambasada României la Paris a pus la dispoziția cetățenilor români din Franța o linie telefonică specială (06 79 11 81 49), precum și o adresă de e-mail (paris.cov@mae.ro) pentru a oferi informații de interes.
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Andorra.
Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul Principatului Andorrei este permisă pe baza paşaportului sau cărţii de identitate în curs de valabilitate. Aceştia au dreptul legal de şedere, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 6 luni.
Cetăţenii români, care intenţionează să rămână pe teritoriul Principatului Andorrei pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, au obligaţia de a contacta Departamentul Serviciului de Imigrare al Andorrei.
Pentru informaţii, puteţi consulta pagina web a serviciului de imigrare: http://www.immigracio.ad/ca/.
Există două categorii de permise de şedere în Andorra:
- Reşedinţa pasivă sau reşedinţa fiscală (permis de şedere fără necesitatea de a avea un permis de muncă)
- Reşedinţa activă (permis de muncă).
Condiţiile și documentele necesare pentru obţinerea unui permis de şedere în Principatul Andorra :
- Vârsta peste 18 ani;
- Un certificat de cazier judiciar;
- Un examen medical, efectuat cu maxim o lună înaintea solicitării permisului de şedere;
- Resursele materiale necesare;
- Documente de asigurare medicală;
- Achizitionarea de bunuri imobiliare, investirea într-o societate din Andorra, achiziționarea de titluri de stat;
- Deţinerea unui cont bancar în Andorra;
- Cerere de înfiinţare a unei afaceri sau a unei societăţi;
- Un contract de închiriere imobiliară, o dovadă de cazare sau un act de proprietate;
- Paşaport valabil.
Pentru mai multe informaţii, puteţi contacta Ambasada Andorrei în Austria:
Cancelaria: Kärntnerring 2A/13, 1010, Viena
Telefon: (0043-0) 1 961 090 920
Fax: (0043-0) 1 961 090 950
E-mail: office@ambaixada-andorra.at
Doriţi să munciţi în Andorra?
În vederea obținerii unui permis de şedere/muncă în Principatul Andorra, trebuie furnizate următoarele documente:
- Certificatul de cazier judiciar (nu mai vechi de 3 luni) din țara de origine precum și din orice alte țări unde respectivul cetățean a deținut un titlu de rezidență;
- Pașaportul românesc original și aflat în perioada de valabilitate;
- Certificatul de naștere românesc și dovada statutului civil;
- Copie a contractului de închiriere pentru o locuință în Andorra;
- 1 fotografie tip pașaport european;
- Dovada înregistrării la CNAS (asiguratorul național din România);
- Curriculum vitae;
- Dovada calificării la locul de muncă pentru meseria pentru care aplică;
- Original și fotocopie a certificatului de înregistrare în Registrul societăților comerciale andoreze al companiei angajatoare;
- Lucrătorii cu înaltă calificare trebuie să prezinte în plus contractul de muncă semnat cu angajatorul andorez precum și diploma de studii universitare.
Pentru constituirea dosarului, aplicantul (cetățean român) trebuie să aibă în original toate aceste documente și să le traducă în limba spaniolă, să semneze contractul sau antecontractul de muncă și să efectueze un control medical de specialitate într-o instituție de sănătate publică andoreză.
Siguranţă şi criminalitate
Nivelul criminalităţii este foarte scăzut în Andorra. Cu toate acestea, Andorra este foarte activă în prevenirea şi lupta contra terorismului. Spălarea de bani este cea mai mare problemă a ţării.
În cazul unor incidente grave, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
- 110 – serviciul de urgenţe poliţie
- 116 – serviciul de urgenţe salvare
- +376 820890 – pompieri (asistenţa rutieră)
- 112 – serviciul european de urgenţe
Sistemul medical
Andorra deţine un standard ridicat de sănătate publică.
Serviciul de sănătate publică este supravegheat de „Caisse Andorrane de Sécurité sociale”(CASS).
Înainte de a pleca în călatorie în Andorra, este recomandat să încheiaţi o asigurare medicală privată de sănătate. Andorra nu face parte din Uniunea Europeană, prin urmare, Cardul european de sănătate nu este acceptat.
Asigurarea medicală este obligatorie în Andorra. O asigurare medicală complementară este recomandată pentru a avea acces la serviciile de urgenţă din sistemul public de sănătate, precum şi din cel privat, permițând acoperirea altor cheltuieli, care nu sunt plătite de către stat. La încheierea unei asemenea asigurări, verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare, în ţara de destinaţie şi de tranzit.
Dacă aveţi nevoie de îngrijiri medicale în cadrul sistemului de sănătate public, trebuie să vă asiguraţi că medicul dumneavoastră este înregistrat la CASS.
Unităţi sanitare din Andorra:
- Spitalul Nostra Senyora de Meritxell: Av. Fiter i Rossell, 1-13. Escaldes-Engordany, tel: +376 871 000
- Centre d'Atenció Primària de Canillo: Edif. Del Telecabina, tel.: +376 851 050
- Centre d'Atenció Primària d'Encamp: C. Prat del Bau, tel.: +376 831 711
- Centre d'Atenció Primària del Pas de la Casa: C. Sant Jordi, s/n, tel.: +376 755 370
- Centre d'Atenció Primària d'Ordino: Mossèn Cinto Verdaguer, 18 Edif. Macarulla, tel: +376 747 025
- Centre d'Atenció Primària de La Massana: AV. Sant Antonil, 35, tel : +376 738 400
- Centre de Salut El Fener (Andorra la Vella): Passatge d’Europa, 2, tel : +376 821 955
- Centre d'Atenció Primària d'Andorra la Vella: C. La LLacuna, 16, tel : +376 808 942
- Centre d'Atenció Primària de Santa Coloma: C. Major, 7 Casa Quim Dolsa, tel : +376 725 636
- Centre d'Atenció Primària de Sant Julià de Lòria: Placenta de Calonge s/n, tel : +376 843 243
- Centre d'Antenció Primària d'Escaldes-Engordany: C. del Parnal, s/n . Edif. Prat Gran, tel : +376 861 098
- Centre d'Atenció Primària Fiter i Rossell: Av. Fiter i Rossell, 71, tel : +376 801 690
Pentru mai multe informaţii (orar, servicii) consultaţi pagina web a Serviciului de sănătate publică din Andorra : http://www.saas.ad/index.php/unitats-assistencials/atencio-primaria/centres-de-salut-i-d-atencio-primaria.
Regimul medicamentelor
Antibioticele şi anumite medicamente nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Contravaloarea unor medicamente este rambursată prin CASS.
Condiţii privind traficul auto
- Circulaţia auto
Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta.
Intrarea în Andorra, din Franţa, se face prin tunelul « Pas de la Case » la o altitudine de 2000 m, ceea ce poate crea dificultăți.
Vă recomandăm să consultaţi, înainte de călătorie, starea drumurilor, pe site-ul oficial al departamentului Ariege: http://www.inforoute09.fr/ .
Accesul prin Spania se face destul de uşor, fără dificultăţi.
Viteza de circulaţie este limitată la 40 km/oră în localităţi şi 90 km/oră în afara localităţilor.
Centura de siguranţă este obligatorie.
Folosirea telefoanelor mobile este interzisă la volan, cu excepţia sistemului handsfree.
- Starea drumurilor
Andorra nu dispune de aeroport sau de gară. Cele mai apropiate aeroporturi sunt la Toulouse, Barcelona și Girona.
Nu există autostrăzi. Reţeaua de drumuri nu este foarte mare, însă vă permite să vă deplasaţi cu uşurinţă în întreaga ţară.
Principalul mijloc de transport este autobuzul şi autoturismul.
- Parcarea
În general, parcarea este cu plată pe tot teritoriul Andorrei.
- Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
Este permisă folosirea sau deţinerea aparatelor de detectare a radarelor.
- Permisul de conducere
Permisul de conducere, valabil emis în România, este recunoscut în Andorra.
Cetățenii români care își stabilesc rezidența în acest stat pot solicita preschimbarea permisului de conducere cu unul andorez, în cel mult 6 luni de la intrarea în Andorra.
- Obligativitatea deţinerii unui etilotest
În Andorra, toţi conducătorii auto sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. De la această obligaţie sunt exceptaţi conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³.
Lipsa acestui dispozitiv este sancţionată cu amendă în cazul unui control rutier.
Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea alcoolemiei depăşeşte sau este egală cu 0,5 g/l.
- Transportul rutier de mărfuri
Manipularea tahografului se sancţionează cu amendă. De asemenea, se poate aplica o pedeapsă cu închisoarea de până la un an şi punerea sub sechestru a autovehiculului.
- Informaţii în cazul accidentelor de circulaţie
În cazul accidentelor uşoare, completaţi împreună cu cealaltă parte implicată în accident formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea Verde. Numere de urgenţă :
- 110 – servicul de urgenţe poliţie
- 116 – servicul de urgenţe salvare
- +376 820890 – pompieri (asistență rutieră)
- 112 – serviciul european de urgenţe
Utilizarea cărţii de credit
Andorra nu este membru al Uniunii Europene, dar euro este de facto moneda utilizată.
Andorra nu face parte din Zona unică de plăţi în euro (SEPA), prin urmare se percep comisioane la plata efectuată prin card bancar.
În Andorra sunt acceptate majoritatea cărţilor de credit europene şi nord-americane.
Reglementări vamale
Andorra nu face parte din UE, însă este parte semnatară a unui acord special cu UE din 1990.
Deoarece accesul în Andorra se face doar prin Spania sau Franţa, intrarea se face obligatoriu prin spaţiul Schengen. Prin urmare, normele Acordului Schengen sunt aplicate pe teritoriul Andorrei.
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse din Andorra în UE sunt diferite faţă de cele din restul Europei, respectiv :
- Ţigări – 300 bucăţi;
- Băuturi alcoolice – 5 l de vin;
- Parfum – 75 ml;
- Apă de toaletă – 375 ml;
- Produse electronice – în valoare de 600 EUR;
- Cafea – 400 g;
- Ceai – 80 g;
- Produse agroalimentare – valoare de 300 EUR.
Preţurile produselor precum: alcool, tutun, electronice, ceasuri sunt relativ mici comparativ cu restul Europei.
Regimul animalelor de companie
Paşaportul european pentru animale şi microciparea electronică permit libera circulaţie în Europa. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.