Hoteluri PAMPOROVO

Despre PAMPOROVO

Pamporovo este a doua statiune ca marime din Bulgaria si una dintre cele mai sudice statiuni de schi din Europa.
Statiunea este amplasata in muntii Rodopi, la 260 km sud-est de capitala tarii, Sofia, la 85 km de orasul Plovdiv, la 15 km (sud) de orasul Smolian si 10 km (nord) de orasul Cepelare (orasul situat la cea mai mare altitudine din Bulgaria). Regiunea este renumita pentru traditiile sale folclorice.
Pamporovo este la altitudinea de 1650 m, la poalele varfului Snejanca (1926 m), de unde incep si majoritatea traseelor de schi care se termina in apropierea complexelor din statiune. Pe varful Snejanca a fost construit un turn de televiziune a carui platfoma de observatie ofera o vedere panoramica catre muntii Rodopi, Rila si Pirin.
Statiunea dateaza din 1933 si intre timp au fost construite in regiune mai multe hoteluri, centre comerciale, restaurante, centre spa, s-au amenajat traseele si instalatiile de schi.
Astazi sunt peste 20 de hoteluri si, impreuna cu cabanele din Malina, ofera peste 7500 locuri de cazare. Climatul de aici este ideal pentru vacante.
Pamporovo este considerata cea mai insorita statiune de schi din Bulgaria, iernile aici fiind blande (-3° in ianuarie) si avand pana la 120 de zile din an cu soare. Chiar si in aceste conditii, stratul de zapada se mentine tot sezonul, ajungand pana la 1,4 m grosime.
Sezonul de schi incepe la mijlocul lunii decembrie si se termina la sfarsitul lunii martie.
Statiunea are trasee de schi de toate nivelele de dificultate cu o lungime totala de 25 km, cel mai lung traseu fiind de 4 km. Traseele sunt deservite de 18 instalatii.
Pentru incepatori exista cateva partii de categorie verde, amenajate cu mini-instalatii. Partiile sunt simple, drepte, ideale pentru incepatori sau cei care doresc sa invete sa schieze.
Pentru profesionisti exista cateva partii de dificultate medie si mare. Pentru amatorii de snowboard s-a amenajat un halfpipe de 150 m lungime si 3 m inaltime; amatorii de schi fond si biatlon au la dispozitie trasee in apropiere de varful Snejanca.
In statiune se gasesc si scoli de schi cu instructori calificati. Locatii pentru inchiriere echipament de schi se gasesc la indemana in statiune, in apropierea partiilor.
In Pamporovo se organzeaza competitii nationale si internationale de schi, de schi-orienteering, biatlon si pentru alte sporturi de iarna.
Infrastructura este bine dezvoltata, exista curse regulate de autobuze in orasele si statiunile vecine, numeroare hoteluri, restaurante clasice sau mehanale, cafenele, baruri, cluburi, centre comerciale. In apropiere se afla satul-statiune Stojkite si satul-etnografic Shiroka Laka, muzeul de speologie din Chepelare, Monchilovtsi, Gela, manastirea Bachkovo.
Avand o atmosfera placuta si o locatie pitoreasca, in mijlocul padurilor de pini, Pamporovo este considerata o statiune moderna, potrivita atat pentru incepatori cat si pentru schiori profesionisti.